Atvaļinājums Kalifornijā


Amerika. Iespēju zeme. Ja man būtu zaļā karte, bez šaubām pazustu no Latvijas. Vismaz uz gadu sākumam. Ir gan plusi, kas fascinē, gan mīnusi, kas ikdienā spēlē uz nerviem. Bet kopumā dzīves līmenis ir krietni augstāks, protams. Lielākā daļa ikdienas labumu ir lētāk. Drēbes 2-3x lētāk, elektronika 2x lētāk, automašīnas 2x lētāk, benzīns 2x lētāk, īre varbūt nedaudz dārgāk kā Rīgas centrā, bet runa iet par mājokli okeāna tuvumā ar baseinu, džakuzi un citiem labumiem. Ceļi diezgan labi, auto nerūsē vispār, nepastāv tehniskās apskates. Noliku kalifornijas tiesības par 28 dolāriem, kas man prasīja kopā kādas 2h (ieskaitot noteikumu grāmatiņas lasīšanu).

Un klimats ir lielisks! Tiesa, no 3 pavadītajām nedēļām San Diego, kādas 5 dienas bija mākoņains un pat lija lietus, kas te esot retums. Tad bija pavēss un jāvelk džemperis. Priekš decembra tīri normāli, peldēties var uz nebēdu :) Decembrī paliek tumšs ap 16.30, gaišs ap 7 no rīta.

Negatīvās iezīmes? Laikam jau ēdiens. Burgerzeme kā nekā. Kautcik normālas veselīgas pusdienas gan sanāks kādi 15$, bet tas ir normāli. Algas taču te ir vismaz 4x lielākas nekā mūsu brīnumainajā dzimtenē. Var protams pirkt produktus un gatavot ēdienu mājās, bet mēs esam slinki un bez pavāra iemaņām, tāpēc mājās gatavotu paiku mana atvaļinājuma laikā ēdām 3 vai 4 reizes.

NepatÄ«k, ka visi klubi slÄ“dzas jau 1-2 naktÄ«. Rigā tad tikai naktsdzÄ«ve sākas. Bet tāpat klubos cilvÄ“ki arÄ« forÅ¡i – piemÄ“ram, turpat uz vietas satikta meitene mÅ«s 3 džekus aizveda no centra uz mājām. Tas bÅ«tu tas pats, ja kāda meitene aizvestu 3 nepazÄ«stamus džekus no Essential lÄ«dz teiksim Jelgavai vai Tukumam un paliktu ciemos.

CilvÄ“ki – draudzÄ«gi, nestreso. NoziedzÄ«ba ļoti zema. Es pat nezinu vai noziedzÄ«bu var izmÄ“rÄ«t, ja neko nemanÄ«ju. VlaÄ£ika kabriobembim 2 mÄ“neÅ¡i logi stāv vaļā un CD panelis neskarts! Mazliet gan krita uz nerviem, ka jebkurā veikalā ieejot uzreiz pārdevÄ“ji sveicina un piedāvā palÄ«dzÄ“t – pilnÄ«gi visi. Bet tāpat tā tomÄ“r ir vairāk pozitÄ«va iezÄ«me! Latvijā tev nesaka labdien, bet vazājās pa veikalu lÄ«dz un blisinās ar notrulinātu skatienu, ka tik kaut ko nenopizģī.. Latvijā atkal jāpierod pie cilvÄ“ku vienaldzÄ«bas un bālajām problÄ“mu nomāktajām sejām.

Lai nu kā, ļoti gribas atgriezties, Ä«paÅ¡i uz Mission Beach/Pacific Beach – viens no San Diego pludmales rajoniem. Pie okeāna protams laiks ir vÄ“sāks nekā El Cajon (rajons, kurā dzÄ«vojām), tomÄ“r grÅ«ti atrast laiku, kad tur nebÅ«tu ko darÄ«t – vienmÄ“r var skriet vai braukt ar riteni/skrituļslidām – pa attiecÄ«go celiņu satiksme gan dienā ir lÄ«dzÄ«ga kaļķu ielai vecrÄ«gā. Visu gadu var sÄ“rfot, peldÄ“ties, spÄ“lÄ“t basÄ«ti, tenisu, golfu, gulÄ“t baseina kompleksos – viss zem klajas debess un turpat blakus! Un vakaros iet uz barčikiem skatÄ«ties kādu no ASV nacionālajiem sporta veidiem un iedzert ar bariņu faniem. GandrÄ«z visur ir bezmaksas internets, pat lidostās (eiropas lidostās vienmÄ“r ir maksas).

VlaÄ£iks sarunāja, ka varu piedalÄ«ties vienā mācÄ«bu lidojumā no San Diego lÄ«dz Big Bear – kalnu kÅ«rorts Losandželosas austrumos pie ezera 3-4 km augstumā. TieÅ¡i tā, tur augšā tagad ir ziemas sezona un var snovot. Tā kā atkrÄ«t iebildumi, ka Latvijai redz ir gan vasara gan ziema. Å…ifiga mums nav, ir tikai dažas dienas gan ziemā gan vasarā ko baudÄ«t, pārÄ“jais tāds fufelis vien ir. Bet lidojums četrvietÄ«gā lidaÅ¡Ä«nā – fantastiska pieredze! VarÄ“ju arÄ« klausÄ«ties visas sarunas starp pilotiem un bāzes stacijām, garlaicÄ«gi nebija! Starp citu, pie Big Bear Lake latvieÅ¡u ļimonārs Lauva ceļ mājas :) TomÄ“r manuprāt patÄ«kamāk dzÄ«vot pie okeāna un braukt uz kalniem atsevišķās dienās, kad gribas sniegu.

Bijām ar mašīnu uz Las Vegas un Losandželosu. Vispirms bijām 3 dienas Vegasā (par to atsevišķi). Atpakaļceļā nolēmām palikt Los Angeles. L.A. izrādās ir krietni tālāk no San Diego un tā pilsēta ir Milzīga, kādas 20x lielāka par Rīgu toč! L.A. nav īsti tāda centra rajona. Jāredz ir Hollywood, Beverly Hills, kas drastiski atšķiras no pārējās pilsētas. Diemžēl nebijām uz Long Beach. Bijām L.A. augstceltņu rajonā, kur tāpat nekādu baigo debesskrāpju nav. Tur iekš Staples sporta centra skatījāmies hoķi starp Los Angeles Kings un Toronto Maple Leafs. Kings sastāvā latviešu Ivanāns, kas īsti nedabūja izkauties, bet vismaz pagrūstījās un dabūja sodu :) publika aktīva, un vispār pasākums vairāk publikas izklaidei. Ik pa brīdim laukumu ar lāpstām notīra meitenes bruncīšos, skatītājus izklaidē Lauvas tērpā ģērbts fans un starp periodiem hoķi spēlē 3gadīgi bērni, ar to pašu komandu tērpiem :) Pēc hoķa devāmies mājās, jo kopā ar Vegasu bija nonstopā nodotas četrarpus dienas..

Pārējās dienas pārsvarā pavadījām mājās pie baseina/džakuzi vai braucām uz PB (pacific beach). Nesanāca apmeklēt zooparku un delfināriju, bet kopumā tāpat varenlabs atvaļinājums! Pēdējā dienā gan saplēsu fočuku, bet bildes un video tāpat kautkad būs.

Esmu atpakaļ eiropā. Atkal tas pats kultÅ«rÅ¡oks, kas pÄ“c slovÄ“nijas ceļojuma – kautkādi nervozi cilvÄ“ki jau ParÄ«zes lidostā, Ä«paÅ¡i krievu un britu tantes steidzas un visiem krÄ«t uz nerviem ar savām sÅ«da problÄ“mām. ASV visiem normāls chillin garstāvoklis, ko arÄ« cenÅ¡os piekopt Latvijā, nekur nesteidzoties. Tāpat dzÄ«ve par Ä«su :)

ASV un San Diego

Los Angeles

Published by

4 thoughts on “Atvaļinājums Kalifornijā”

  1. baac – shitaadus rakstus nevar lasiit – uzreiz taa pozitiivi nedaudz apskauzhu, ka tik forsh atvaljinaajums :D – kaa jau latvietei hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *